De viktigste kamerainnstillingene du burde ha tenkt på når du skal filme, og hvorfor. Vi går gjennom koder, oppløsning, framerate, lukkertid, hvitbalanse, blenderåpning og iso.
 

GENERELLE INNSTILLINGER

Det er noen innstillinger du kan sette en gang og bruke nesten uansett hva du skal filme. De er som følger:

Video System         PAL
Oppløsning             1920 x 1080px (1080p i de fleste menyer)
Framerate               25fps (frames per second)
Lukkertid                 1/50

Disse innstillingene vil gi deg en film i vanlig filmformat som spiller av i vanlig tid (ikke sakte- eller fort-film), og er uavhengig av hvilket kamera du har. Det sagt er de ikke absolutter. Å stille på framerate fører for eksempel til fort- eller sakte-film, og oppløsningen kan jo fint stå på 720p dersom du ikke trenger filmen større enn i 720 x 1080px. 
 

Regionskode

PAL, kort fortalt, er den vanligste regionskodingen for filmfiler i Europa - derfor er de fleste kameraer, redigeringsprogrammer osv. satt opp til PAL-standard hvis du har kjøpt dem i Norge. Hvis du er interessert i det tekniske aspektet kan du lese mer om det her.

 

Oppløsning, framerate og lukkertid

Kilde: Link

Kilde: Link

Oppløsningen er den fysiske størrelsen på filmen din målt i hvor mange pixler kort- og langsiden er. Full HD får du når langsiden er 1920px og kortsiden 1080px. Dersom du ønsker en annen oppløsning (for eksempel 1280 x 720px eller 4K) kan du endre denne uten noe problem, så sant kameraet ditt tillater det.

Framerate - eller antallet bilder kameraet ditt tar opp i sekundet - er det vanlig å holde på 25fps (alternativt 23,98 fps) - da spiller filene av i vanlig hastighet. Grunnen til at 25fps er standarden for framerate i europa er at 25 er ca. så mange bilder det menneskelige øye klarer å oppfatte i sekundet, så når vi ser på det opplever vi det som real-time. Færre en 25fps oppleves hakkete eller stop-motion aktig, og med flere enn 25 fps blir det sakte film.  

 
Kilde: Link

Kilde: Link

 

Skal du skal filme i slow motion gjelder andre innstillinger for framerate og lukkertid, noe du kan se en film om her eller lese mer om her (artikkelen bruker 24fps og 60fps (sistnevnte er amerikansk standard for framerate, bruker du denne i europa risikerer du å få noe som heter rolling shutter i bildene ettersom antall bilder i sekundet da ikke går overens med strømfrekvensen her og kan gjøre at lamper og annen elektronikk ser rart ut i bildet).

Er lukkertiden feil i forhold til frameraten vil bevegelser i filmene ofte se litt feil ut - en kort forklaring på hvorfor kan du lese her. En god huskeregel er at lukkertiden skal være nærmest mulig det dobbelte av frameraten din. Filmer du i 25 fps vil du dermed ha 1/50 lukkertid, filmer du i 50 fps vil du ha 1/100 lukkertid og så videre.

 
Kilde: Link 

Kilde: Link
 

 

SPESIFIKKE INNSTILLINGER

Ordet fotografi betyr å tegne med lys, og både innen film og foto er lys det aller viktigste hjelpemidlet du har til å skape akkurat det bildet du ønsker.

Hvitbalanse, ISO og blenderåpning er det som utgjør eksponeringen din. Det er disse innstillingene som direkte påvirker hvordan kameraet forholder seg til lysmengde, farge og fokus - og dermed hvordan filmen din blir seende ut.
 

Hvitbalanse

Har du noen gang lagt merke til at noe du filmet ble feil i fargene enten ved at det var for blått, eller for gult?

Dette har med hvitbalansen din å gjøre. Kilde.

Dette har med hvitbalansen din å gjøre. Kilde.

Grunnen til at dette skjer er at alt lys har en fargetemperatur, fra oransje stearinlys-glød til det hvit-blå lyset ute på en overskyet dag. Hvis ikke kameraet ditt er stilt etter riktig fargetemperatur for der du filmer blir fargene i kamera fort feil.

Hvitbalansen kan stilles på tre forskjellige måter i de fleste kamera - automatisk, via forhåndsinnstillinger eller helt manuelt. Automatisk hvitbalanse er det lurt å unngå når du filmer ettersom denne modusen kan gjøre at fargene i bildet ditt plutselig skifter underveis i et bilde, noe som oftest ser rart ut.

Forhåndsinnstillinger kan være nyttige å bruke hvis du filmer i en type lys som passer inn i en av kategoriene. Hvilken forhåndsinnstilling du velger avhenger av lyset der du filmer, men de vanligste er sollys, skygge, overskyet, varmt lampelys, kaldt/fluoriserende lys og blitz.

Dette er fra et Canon, men de fleste kamera har ca. de samme symbolene.

Dette er fra et Canon, men de fleste kamera har ca. de samme symbolene.

Den markerte innstillingen på bildet til høyre er det vanligste ikonet for manuell hvitbalanse. K’en står for Kelvin - måleenheten for fargetemperatur. Å stille hvitbalansen manuelt gir deg full kontroll over temperaturen i bildet ditt, som er en fordel hvis du har lysforhold som faller litt utenfor de definerte forhåndsinnstillingene eller skal filme flere forskjellige steder men vil at bildene skal matche. En rask pekepinn er å ha lavt tall for varmt lys og høyt tall for kaldt lys. Er du usikker - prøv forskjellige innstillinger, ta et bilde med hver av dem, og velg den du synes fungerer best. Bildet under er en enkel oversikt fargetemperaturer.

 
Kilde. 
 

Blenderåpning

Blenderen din er den funksjonen på kameraet som bestemmer hvor mye lys kameraet fysisk slipper inn. Blenderen er ditt fremste verktøy for å kontrollere eksponeringen din for film uten å forandre det faktiske lyset du filmer i. Blenderen består av flere små “dører” som blir stilt til forskjellige åpninger for å slippe inn forskjellige mengder lys.

Blenderen er tallet som vises med en  “f” foran i kamera. Et lavt f-tall betyr større lysinnslipp - som gir et mindre fokusfelt, og et høyt tall betyr mindre lysinnslipp og et større fokusfelt. Bildet under er en god forklaring på hvordan blenderåpningen påvirker fokusfeltet.

 
 
 
  Kilde.

  Kilde.

Hvis du skal filme et nærbilde vil dette i praksis si at hvis blenderåpningen er stor er blomsten i fokus, men alt rundt den ute av fokus (dette er ganske vanlig å velge når man filmer nærbilder ettersom det blir mindre rot i bildet), mens hvis blenderåpningen er liten vil både blomsten og det som er rundt den være i fokus.  

Blenderåpningen påvirker ikke bare fokus. En stor blenderåpning gir et lysere bilde, mens en mindre blenderåpning gir et mørkere bilde.

 

Blenderen er et godt virkemiddel både for å skape stemning i et bildet, og for å lede seerens oppmerksomhet.

Blenderen er forøvrig også det virkemiddelet man bruker for å skape bokeh - effekten du ser på bildet til høyre - på film og i fotografier. Det gjør du ved å ha en stor blender og å ha tydelige lyskilder som er ute av fokus i bildet.

 
Kilde. 
 

ISO / Gain

ISO (på filmkameraer kan denne funksjonen også bli betegnet som gain) er et begrep tatt fra betegnelsen på lyssensitiviteten til filmruller. I praksis vil det si hvor mye lys et kamera klarer å plukke opp. Kjapt forklart fungerer det slik at jo høyere ISO-tall, jo mer lys får kameraet ditt tak i, men haken med ISO er at det blir mer støy i bildene jo høyere iso du har.  De fleste kameraer har i teorien minst støy rundt ISO 100-160, men hva som er de beste verdiene for ditt kamera (native ISO) kan du sannsynligvis finne ut av med et enkelt google-søk.

 
 

Det er som regel bedre å øke lysmengden der du filmer eller eventuelt prøve seg på et lavere blendertall før du går veldig høyt opp i ISO, men det er et godt hjelpemiddel dersom du for eksempel skal filme noe i et mørkt lokale.

ISO-innstillingen kan også hjelpe deg hvis bildet ditt er overeksponert. Er det for mye lys der du filmer (som hvis du er i direkte sollys) hjelper det å sette ISO’en til et lavere tall for å gjøre eksponeringen mørkere.  Dersom du vil vite mer om ISO har både Exposure Guide og Photography Life flotte artikler som forklarer ISO litt mer i dybden.

Etter at du har satt innstillingene slik du vil ha dem, funnet utsnittet og alt er klart er det bare å filme i vei - men først: husk å sette fokus. Lykke til!

Liker du bloggen? Følg oss gjerne på facebook for å vite når neste post dukker opp! Du kan også melde deg på vårt nyhetsbrev nederst på siden. Håper du har lært noe nytt og nyttig!

 

Headerbilde av Lillian Julsvik